вторник, 23 февраля 2016 г.

найбшльша картина

аталія Мартина Альтамонте «Битва під Порконь», яка була написана для костьолу св. Лаврентія у м. Жовква і є продовженням баталії "Битва під Віднем" нині зберігається у Золочівському замку і є найбільшою картиною світу, написаної європейцем.
Розмір баталії близько 8×8 метрів.
Демонструється вона з двох рівнів – на першому та другому поверхах – для того проломили перекриття історичного замку!
Картини М. Альтамонте «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» були написані у 1690-х роках та присвячені переможним битвам польських полководців, які мали українське коріння. Прагнучи увіковічнити свій подвиг, король Ян ІІІ Собєський замовив у художника австрійського походження Мартіно Альтамонте дві картини – «Битву під Віднем» та «Битву під Парканами». У 1685—1693 рр. М. Альтамонте малює полотно «Битва під Віднем», а у 1694 р. – картину «Битва під Парканами». Обидві картини зайняли місце у бічних трансептах Жовківського костелу поряд з двома попередніми: «Битва під Клушино» та «Битва під Хотином», доповнивши пантеон лицарської слави, яким від початку був костел св. Лаврентія мученика.
В 1946 р. костел було закрито радянською владою, в приміщенні влаштовано склад. Очевидці стверджують, що врешті-решт картини перетворилися на шматки, що звисали з підрамника. В дірах полотен птахи поробили гнізда; дах протікав; лак, що вкривав картини, побілів.
На початку 1960-х років музейники Львівщини активно зайнялися збиральницькою роботою в закритих храмах. У 1961 р. першу експедицію здійснив Львівський музей українського мистецтва (Національний музей у Львові). У 1963 р. галерейники вперше відвідали Жовкву. Тоді до галереї було перевезено «Битву під Клушино» – найдавнішу і найціннішу для музейників, оскільки це було перше батальне полотно таких розмірів у Європі. У 1965 р. демонтовано і забрано до галереї «Битву під Хотином», у 1967 р. – «Битву під Віднем». А у 1974 році було знято і перевезено до Львова «Битву під Парканами».
З усіма картинами було проведено консерваційні роботи.
Картину можна оглянути з віддалі до 4 метрів!

Комментариев нет:

Отправить комментарий